9 Temmuz 2012 Pazartesi

EJDERHA DÖVMELİ KIZ



ejderha dövmeli kız'ın kitabını okuduktan uzunca bir süre filmini izlememek için direndim aslında... gerek çevreden duyduklarım. gerekse kitaba olan sadakatinden !
film hakkında öyle kötü yorumlar yapılmıştı ki, izleyip kitabı küçültmek istemedim belki... kitabı zevkle okudum. özellikle lisbeth karakterinin kafamda canlanan hayali, çok karakteristik olduğundan, çok iyi yansıtılamayacağını düşündüm. filmin iki versiyonu var. biri isveç, danimarka, alman ortak yapımı, diğeri ise tabiki abd yapımı olan yukarıda afişini de görmüş olduğunuz versiyon... filmin amerika yapımını izledim. zira isveç yapımıyla alakalı yorumlar bundan daha ağırdı :)
filmin muhteşemliği, konunun özgünlüğü tartışılır ama, benim hayalimdeki lisbeth'le, filmdeki lisbeth neredeyse birebir aynıydı.. bu sebeple sanki kendi yönettiğim bir filmi izliyor hissine kapıldım. ve filmden çok zevk aldım.
yapılan ağır yorumlar, filmi karalayanlar da kusura bakmasınlar. ben çok beğendim. ayrıca onların neyi beğnmediğini de anlamadım...

filmin isveç te geçiyor olması da artı bir sebep... soğuk memleketleri seviyorum arkadaş. ver bana isveç, norveç, sibirya falan. giyeyim yapay kürkümü akşama kadar sokaklarda fink atayım. norveç'li balıkçılarla ahbap olayım, onlara neutrogena yerine yılların eskitemediği arko kremi önereyim. "ananem bile bunu kullandı" diye anlatayım...

neyse konuya dönelim...

isveç yapımını izlemedim ama filmin resimlerinden anladığım kadarıyla isveç yapımındaki  lisbeth çok çakma olmuş kusura bakmayın şimdi :)
zira abd yapımı lisbeth karakterine can veren Rooney Mara 'nın orjinal halini gördükten sonra nasıl evrimleştiğine baya şaşırdım.
neticede kitabı okuyun veya okumayın izlemeye değer bir film olduğu kesin.



2 yorum:

Giz dedi ki...

Ben filmin İsveç, Danimarka, Alman ortak yapımını çok sevmiştim bu sebepten ben de Amerika versiyonunu izlemedim (sadakatim gözü kör olsun :p) ama yazdıklarından sonra merak da etmedim değil doğrusu :)

watashi wa sinem dedi ki...

şimdi isveç versiyonunu izleyip beğendiysen bu hiç izleme boşver . film inandırıcılığını kaybeder sonra :P konuyu işleyiş bakımından, izlemediğim için kıyas yapamıyorum ama, görsel çıdan bu lisbeth'in diğerinden daha iyi olduğunu hissediyorum... ya da beni çok etkiledi bu kız. bana bişeyler hatırlattı, anımsattı ondandır belkide...