14 Şubat 2013 Perşembe

BABİES


 

 geçen cumartesi her zamanki gibi övüle övüle bitirilemeyen hint filmlerinden birini izleyip salya sümük ağladıktan sonra, o ruh halinden çıkmak için, uzun zamandır izlemek istediğim ama hep unuttuğum, bir belgesel olan, babies'i izledik
dünyanın 4 ayrı yerinde eş zamanlarda doğan 4 bebeğin belgeseli, içinde bebek dilinden başka dil olmayan bir belgesel, doğumlarından itibaren sanıyorum 2 yaşlarına kadar olan dönemi sunuyor.
amerika, japonya, nambia ve moğolistan'da dünyaya gelen bu bebişler farklı ortamlarda, farklı yetiştirme tarzlarıyla nasıl gelişiyor onu izledik... bana kısacık gelen bir nefeste biten bu belgesel aslında 80 dk sürüyor hemen hemen.


nambiya'lı panijao, tozun toprağın içinde ilkel şartlarda doktor yüzü görmeden büyüyor, onun o tombik kollarına, gülüşüne kurbaaaan :) belgesel boyunca şunu diyip durdum sayın okur :
versinler şunu bana daha iyi şartlarda ben büyüteyim, bu nasıl sevimlilik !
ama tabiki de ana gibi yar olmazmış :)


bu sarı kafa da amerikalı bebemiz hattie, her bebek kadar sevimli, bizim gibi normal şartlarda, rutin kontrolleri yapılarak büyüyen. sevimli şaşkın :)




japon bebesi Mari 'ye çok güldük biz. kendi halinde odasında oynarken, ahşap çubuğu halkaya geçiremeyince geçirdiği sinir krizlerine, ama vazgeçmeyip hırsla devam etmesine koptuk... japon değil mi işte illa yapacak, pes etmek yok :)

  

ve son bebitomuz Bayar. moğolistanda çadırda büyüyen abisinden fiziksel şiddete maruz kalan :) hayvanları aileden birileri  zanneden sevimli bir bebiş :)


izlemesi son derece keyifli bir belgeseldi... dünyanın farklı yerlerinde farklı koşullarla büyüyen bebeklerin fiziksel ve zihinsel gelişimleri, garip ama birbirlerine paralel ilerliyor.

ve benim gözlemlediğim kadarıyla Nambiya'lı Panijao bence küçük motor gelişimi açısından diğerlerinden birazcık daha öndeydi... ilkel ortamda büyümesine rağmen. 

genelde hamile kalınca evcil hayvanlarını evden yollayanlarında izlemesi gerek bence, hepsinin evinde ya da yakınında bir hayvan vardı :) 

bebiş bekleyenler, beklemeyenler, olanlar , olmayanlar hepiniz izleyin, izlemeye değer !

6 yorum:

Kız Kardeş Derya dedi ki...

Bebek beklemiyorum henüz ama bunu hemen izlemeliyim ilerde inşallah ana olursam tecrübe olsun;)

watashi wa sinem dedi ki...

ayy öyle şirin bi belgeseldi ki yine açıp izlerim şuan :)

Kız Kardeş Derya dedi ki...

Yaa internette bulduğum tüm videoları kaldırılmış çok üzgünüm çok da merak ediyorum sen nerden izledin canım? :(((

watashi wa sinem dedi ki...

öncelikle özür dilerim daha yeni gördüğüm için ancak cevaplayabiliyorum.. nereden izlediğimizi inan hatırlamıyorum ama eve dönünce sürekli izlediğimiz sitelere bakıp mutlaka sana link yollayacağım...

Kız Kardeş Derya dedi ki...

Evreka evreka;) gece 01:00e kadar çalışıp buldum sonunda ve bayıldım bayıldım;) tekrar tekrar izlerim ben bu balları;)

watashi wa sinem dedi ki...

ahh beni nasıl utandırdın. bu ara yoğunluktan eve düşer düşmez uyuduğum için bi fırsatını bulup bakamamıştım. ama çok sevindim izlemene :) çok tatlılardı değil miiii ?